Beauty Dash

Dieta w pielęgnacji cery naczyniowej i z trądzikiem różowatym

Zapewne nie pocieszę większości z Was, którzy są posiadaczami cery naczyniowej lub z trądzikiem różowatym, jeżeli napiszę, że dieta jest jednym z czynników zaostrzających objawy cery naczyniowej lub wywołujących przebieg określonego stanu skórnego w trądziku różowatym. Rola diety podkreślana jest tu od bardzo długiego czasu, zarówno pod względem doboru i jakości spożywanych potraw, jak i temperatury w jakiej są przyjmowane. Udowodniono, że najlepszą metodą unikania rumienienia się oraz zaczerwienienia skóry twarzy jest unikanie czynników zaostrzających chorobę.

W pierwszej kolejności kochani wymienia się spożywanie alkoholu, jako czynnika wywołującego rumień i rozszerzającego naczynia krwionośne. Na podstawie badań przeprowadzonych przez National Rosacea Society stwierdzono, że czerwone wino zaostrza zmiany skórne, aż u 76%, a białe u 56% chorych na trądzik różowaty. To całkiem sporo ☹

Zauważono także istotny związek spożywanych pokarmów ze wzrostem histaminyw organizmie, co jak się okazało jest jednym z czynników zaostrzających stan skóry naczyniowej i z trądzikiem różowatym. Niektóre produkty żywieniowe zawierają histaminę lub stymulują komórki organizmu do jej uwalniania. Zaliczamy do nich:

  • Sery żółte dojrzewające, pleśniowe, kwaśna śmietana, jogurt, sery białe za wyjątkiem serka wiejskiego,
  • Drożdże, , sos sojowy, ocet, szpinak, awokado, bakłażan, pomidory,
  • Mięso i ryby wędzone, owoce morza,
  • Jedzenie fermentowane,
  • Fasolka lima, groch,
  • Wątroba drobiowa, ciasto drożdżowe (działają głównie za pośrednictwem zawartej w tych produktach niacyny)
  • Suszone śliwki, morele, figi, rodzynki, ( po dokładnym umyciu tracą swoje histaminowe właściwości),
  • Cytrusy, banany, czekolada, wanilia, jajka.

Niektórzy moi pacjenci i zapewne nie tylko moi ? skarżą się na pogorszenie stanu skóry po spożyciu gorącej kawy czy herbaty. Niestety rola powyższych płynów w patogenezie cery naczyniowej i z trądzikiem różowatym nie jest do końca jasna. Podejrzewa się, że reakcje rumieniowe mogą mieć związek jedynie z podwyższoną temperaturą tych napojów.

Szczególnie niekorzystny wpływ na przebieg trądziku różowatego zaobserwowano po spożyciu pieprzu Cayenne, czerwonej papryki czy produktów zawierających zmielony cynamon.

Szczególnie polecam natomiast spożywanie produktów o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwrodnikowym, np.:

  • świeże ryby, oleje roślinne, soja,
  • produktów alkalizujących, bogatych w błonnik, takich jak: warzywa surowe, i gotowane na parze,
  • pełnoziarniste zboża (szczególnie bez- i niskoglutenowe zboża: proso, gryka, brązowy ryż, Quinna, owies, amarantus, orkisz),
  • soki warzywne i owocowe świeżo wyciskane.

Rewelacyjnym pomysłem jest również wprowadzanie naparów ziołowych, zawierających bioflawonoidy, które działają ochronnie na naczynia oraz zwiększają produkcję kolagenu. Nie należy także zapominać o spożywaniu odpowiedniej ilości wody w celu utrzymania właściwego nawodnienia skóry.

Podsumowując pragnę jedynie dodać, że ze względu na wysoką gęstość odżywczą za najlepszą dietę dla osób z cerą naczyniową i trądzikiem różowatym uważa się dietę wegetariańską, wegańską lub dietę bardzo do nich zbliżoną.

Skomentuj